0

2010 Yılında neler oldu !

Bugün malum 2010’un son günü ve herkesin aklına geldiği gibi benimde aklıma geldi ve 2010 yılında neler oldu onları araştırdım. Şahsen benim en yakından ilgilendiğim 2010 olaylarının başında, İsrail’in Mavi Marmara Baskını ve  Baykal’ın İstifası geliyor. Ancak genişli çaplı baktığımızda hemen her ay bir gündemle meşgul olmuşuz,

İşte 2010 gündemleri ;

2010 YILINA DAMGASINI VURAN OLAYLAR
1
Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği’ne giriş süreci
2
Terör olayları
3
Türkiye-İsrail krizi
4
Ergenekon Davası
5
Referandum
6
Deniz Baykal’ın şok kasedi ve istifası
7
Türban-başörtüsü tartışmaları
8
“Balyoz Darbe Planı” iddiası
9
KPSS skandalı
10
Tekel işçilerinin grevi
11
Doğal felaketler
12
Wikileaks belgeleri
13
1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması
14
Maden ocağındaki patlama
15
Bakterili et skandalı
* MTM Medya Takip Merkezi’nin 2010 yılında, 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.
TÜRKİYE, 2010’DA TERÖRÜ KONUŞTU…
Medya Takip Merkezi’nin (MTM) açıkladığı ve tüm yılı kapsayan gündem raporuna göre; 2010’da ülke gündemini en çok meşgul eden konu “terör olayları” oldu. Medyada toplam 257 bin 55 haber ile yansıma bulan terör olayları, önceki yıla kıyasla yüzde 26 oranında artış gösterdi. Yıl boyunca çeşitli eylemleriyle gündeme gelen PKK terör örgütünün, sürekli hedef değiştirerek gündemde kalması ve işin boyutunu deniz subaylarına saldırmaya kadar yükseltmesi, sıcak gelişmeleri de beraberinde getirdi. Terör örgütünün eylemsizlik kararının ardından, Taksim’de polislere yönelik gerçekleştirilen canlı bomba eylemi ise yılın en çok konuşulan gelişmeleri arasındaydı.
TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİNDE GERGİN BİR YIL…
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Gazzeliler için hazırladığı yardım gemilerinin İsrailli askerler tarafından saldırıya uğraması, Mayıs ayı sonlarında hem ülke hem dünya gündemine bomba gibi düştü. Birçok Türk vatandaşının öldüğü ve gözaltına alındığı saldırı, dünya basınında da büyük yankı buldu. Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından İsrail’le ilişkiler iyice gerilirken; İsrail, gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında yıl boyunca 247 bin 516 habere konu edildi.
ERGENEKON DAVASI SICAKLIĞINI KORUDU… 
Medyanın 2010 yılındaki önemli gündem maddelerinden bir diğeri de Ergenekon Davası oldu. Ergenekon kapsamında, yapılan açıklamalar, gözaltına alınmalar, davalar ve dava süreçleri bu yıl da ülkenin nabzını yükseltti. İlhan Cihaner’in Ergenekon Davası kapsamında görev başındayken gözaltına alınmasıyla başlayan hararetli tartışmalar, hükümet ve Yargıçlar Birliği arasında gerilime neden olurken, “yargı bağımsızlığı” konusu da sıkça tartışıldı. 2010 yılında da sıcaklığını koruyan Ergenekon Davası, tüm mecraların toplamında 158 bin 749 haberde yer buldu.
KÜRT AÇILIMI BASINDA SIKÇA YER ALDI…
Diğer yandan, Kürt sorunun çözülmesi için de yıl boyunca çeşitli adımlar atıldı. Özellikle, bazı toplumsal mesajların Kürtçe olarak verilmesi, yılın dikkat çeken gelişmeleri arasındaydı.
REFERANDUM TÜRKİYE GÜNDEMİNİ KİLİTLEDİ!
MTM’nin raporu, yılın en çok konuşulan bir diğer konusunun da 12 Eylül’de gerçekleştirilen Referandumun olduğunu ortaya koydu. Partilerin kıyasıya yürüttükleri propaganda çalışmaları ve siyasi polemikleri ile medyanın yakın takibine giren Referandum, EVET’le sonuçlandı. Referandum, yıl toplamında 136 bin 669 habere konu edildi.
DENİZ BAYKAL’IN ŞOK KASEDİ VE İSTİFASI ÜLKE GÜNDEMİNİ DEĞİŞTİRDİ…
2010 yılının en önemli gelişmelerinden bir diğeri ise Deniz Baykal’ın şok kaset görüntüleri oldu. Kaset görüntülerinin siyasi arenada bomba etkisi yaratmasının ardından istifasını veren Baykal, medyanın an be an takibindeydi. Baykal, yıl toplamında, siyasi söylemleri ve kaset konusuyla toplam 111 bin 336 habere konu edildi. Baykal’ın istifasıyla boşalan Genel Başkanlığa, sürpriz bir kararla Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olması ve CHP Genel Başkanı seçilmesi, yılın büyük yankı bulan gelişmeleri arasında kayda geçti.
TÜRBAN-BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMALARINDA NABIZ YÜKSELDİ…
Uzun yıllardır Türkiye’nin gündemini meşgul eden konular arasında yer alan türban-başörtü konusuna medyanın ilgisi bu yıl tam üç katına çıktı. Hem iktidar partisinin hem de muhalefet partilerinin sıkça gündeme getirdiği türban tartışmaları, türbanın bazı üniversitelerde serbestleşmesiyle iyice alevlendi. Konu, yıl boyunca 82 bin 911 haber ile yansıma buldu.
“BALYOZ DARBE PLANI” İDDİASI İLE DARBE TARTIŞMALARI YİNE GÜNDEMDE…
Ergenekon’un yankıları devam ederken Türkiye gündemi, yılın ilk ayında, Balyoz Darbe Planı iddiası ile sarsıldı. Taraf gazetesinin ortaya çıkardığı “Balyoz Darbe Planı”, dönem dönem artan darbe söylentilerini ve tartışmalarını hararetlendirdi. Yılın en çok konuşulan konuları arasında yer alan Balyoz Darbe Planı iddiaları, toplam 67 bin 162 haberde yer aldı.
KPSS SINAVINDA YAŞANAN SKANDAL, GÖZLERİ SINAV SİSTEMİNE ÇEVİRDİ… 
MTM’nin aynı raporuna göre, Türkiye gündemini en çok meşgul eden bir diğer skandal ise KPSS sınavında cevapların çalınması oldu. Sınava giren adaylardan büyük tepki toplayan olay, bakanlıkların çeşitli açıklamaları ile sıkça tartışıldı. Skandalın ardından iptal edilen sınavın tekrarlanması ve getirilen yeni güvenlik önlemleri, konuya ilgiyi sıcak tuttu. KPSS, yıl boyunca 40 bin 729 habere konu edildi.
TEKEL İŞÇİLERİNİN GREVİ BÜYÜK YANKI BULDU…
2009 yılının son aylarında greve başlayan Tekel işçileri, yıl boyunca yaptıkları eylemlerle seslerini duyurmaya devam ettiler. Eylem, uzlaşma sağlanamaması ve işçilerin sağlıklarıyla ilgili endişelerin ciddi boyutlara ulaşması nedeniyle sıkça tartışıldı. Başbakan Erdoğan’ın ve hükümetin çeşitli sözcülerinin, işçilerin grevine yönelik sert açıklamaları da konuya ilgiyi arttırdı. Tekel, yıl boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 33 bin 534 haberde yer buldu.
DOĞAL FELAKETLERDE DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞ…
2010 yılı hem ülke genelinde hem de dünyada, çeşitli doğal felaket haberleriyle dolu bir yıl oldu. Türkiye’nin çeşitli illerinde can kaybına ve büyük tahribatlara neden olan sel, yılın en çok dikkat çeken doğal felaketi olurken, Karayipler’in en yoksul ülkesi Haiti ve sonrasında Şili’de yaşanan deprem, hem dünya hem de Türk medyasının gündeminde yoğun yer aldı.
WİKİLEAKS BELGELERİ DEPREM ETKİSİ YARATTI…
Birçok ülkenin istihbarat kayıtlarını ve yakın tarihteki savaşların gizli belgelerini yayınlayan WikiLeaks, bu kez de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın belgelerini ortaya çıkardı. Kasım ayının sonlarına doğru ortaya çıkan belgelerle tüm dünyayı sarsan WikiLeaks, şimdiye kadar açıkladığı toplam bir milyon civarında gizli yazışma ile diplomaside depreme yol açtı. Belgelerin içerisinde Türkiye’ye dair de birçok açıklama ve itham bulunması ise Türk medyasının WikiLeaks’e olan ilgisini arttırdı.
1 MAYIS, 32 YIL SONRA YENİDEN TAKSİM’DE KUTLANDI…
32 yılın ardından, ilk kez bu yıl Taksim meydanında kutlanan 1 Mayıs, hem halktan hem de medyadan büyük ilgi gördü. Kutlamaya birçok sanatçı ile parti temsilcilerinin katılması ve alınan güvenlik önlemleri yılın dikkat çeken başlıkları arasındaydı.
MADEN OCAĞINDAKİ PATLAMA BÜYÜK ÜZÜNTÜ YARATTI…  
Mayıs ayında Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında meydana gelen patlama, yılın en önemli ve üzücü gelişmeleri arasında kayda geçti. Patlamada birçok kişinin hayatını kaybetmesi ve başbakanın konuyla ilgili çarpıcı açıklamaları konuya ilgiyi artırdı.
BAKTERİLİ ET SKANDALI…

Yılın önemli skandallarından bir diğeri de “bakterili et” skandalıydı. Sağlığa zararlı bakteri taşıyan 10 tonu aşkın etin piyasaya sürüldüğü iddiası üzerine gün ışığına çıkan konu, bakterili etleri köpekler yedi iddiasıyla daha da alevlendi.

www.medyaloji.net