0

Sağlık’sız Eğitim!

Sağlık… Sadece Konya’da bir kasaba adı değildir.

Doğduğumuz günden öleceğimiz güne kadar üzerimizde hep tutmak istediğimiz birşeydir. Hep sağlıklı olmak ister, sevdiklerimizin, çocuklarımızın, geleceğimizin sağlıklı olması için elimizden gelen herşeyi, her bedeli ödemeyi hazır olduğumuzu düşünürüz. Hatta devletlerin bile en önemli politikalarındandır Sağlık durumu. Ülkemiz de bu unsurda çeşitli gelişmeler katetmiş her geçen gün büyümektedir. Ancak bir alanı yıllardan beri atlıyoruz gibi geliyor bana. Neden Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ortak bir çalışma yapmıyor? Evet doğru yapıyor, sadece pansiyonlu okullarda yapıyor. Ama yetersiz…

Şöyle olsa; Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle İlköğretim ve liselerin her birine en az bir (okulun büyüklüğüne göre sayı değişebilir) sağlık personeli ataması yapsa. Bu personellere okullarda özel bir oda tahsis edilse ve odaların içerisi bir Sağlık Merkezinde olması gereken bir çok malzeme ile donatılsa. Acil bir durum anında kilometrelerce uzaktan gelecek ambulansı beklemek yerine ilk müdahale okulda yapılsa da geleceğimiz dediğimiz evlatlarımız riske atılmasa güzel olmaz mı?

İlgili makamlara seslenmek istiyorum buradan çocuklarımızın sağlığı yukarıda yazılanları uygulayamayacak kadar önemsiz mi? Günlerinin büyük bir bölümünü geçirdikleri eğitim yuvalarında, sağlık hizmetlerini alması o çocuğun en doğal haklarından birisidir. Çocuklarımızın okullarda gördüğü eğitim hakkı kadar sağlıklarının korunması hakkınında mevcut olması gerekmektedir. Ayrıca okullarda ki “Sağlık Bilgisi ve İlkyardım” derslerinin 11. ve 12. sınıflara kaydırılması ve ders saatlerinin yeterli bir saate getirilmesi ve özel sağlıkçılar tarafından eğitim verilmesi günümüz Türkiye’sinde yapılması gerekmektedir.

Malesef millet olarak ilkyardımı bilmiyoruz. Ülkemizde hergün trafik kazalarından yüzlerce kişinin öldüğünü düşünürsek, ölüm sebeplerinin büyük bir oranına yakını kazadan hemen sonra yapılan bilinçsiz müdahalelerden kaynaklandığını istatistiklerden görebiliriz. Bu sebeplerden dolayı eğitim yuvalarımız olan okullarda Sağlıkla ilgili gerekli yapılanmanın acilen yapılması gerekmektedir.

Sağlık’lı Eğitim alanında yapılması gerekenler;

1) Her okula (ilköğretim, lise) en az bir (nüfusu fazla olan okullara fazla olmalı) sağlık personeli atanmalı, (Sağlık Personelinin görevleri ve görev alanları  Okul Müdürlüğü tarafından belirlenmeli)

2) Bakanlık tarafından özellikle de yetişkinliğe geçiş dönemi olan 11. ve 12. sınıflara “Sağlık Bilgisi ve İlkyardım” dersleri konulmalı ve zorunlu olmalı.

3) ÖSYM tarafından “Sağlık Bilgisi ve İlkyardım” konularına Üniversite Yerleştirme ve KPSS Sınavlarında önemli ölçüde yer vermeli ve çalışmaya teşvik etmeli. Bu sınavlara girecek öğrenci ve vatandaşların bu konuda %60-70’lik bir sağlık bilgisine sahip olması gerekmektedir.

30.09.2011

Ubeydullah GÖKTEKİN