Dün 21 yaşında genç bir arkadaşımızın vefat ettiğini öğrendim..
Ölüm güzel şey perde ardından haber,
Necip Fazıl Kısakürek
Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber..”
Ölüm, insanları amansız bir şekilde ayıran hayatın en önemli hakikati. Ölüm öyle bir durak ki öncesinde yaptıkların sonrasına ışık tutuyor. Ve işin garip tarafı ölümün öncesi ne kadar uzun olduğunu bir tek Allah biliyor. İnsan kısacık yaşam diliminde ölüm sonrası için heybesine neler koyduğunu çok iyi idrak etmeli.
Şimdi hayatının baharında binlerce hayali geride bırakıp ansızın giden insanlara şöyle bir baktığımız zaman tüm sorumlulukları bir an da bitiyor. Mesela okul, iş, evlilik vb gibi bir derdi kalmıyor, mesela namaz kılmak, oruç tutmak gibi bir bir ibadet yapması gerekmiyor. İyilik yapmak, kötülükten uzak durmak gibi bir derdi kalmıyor. O vakte kadar ne yaptıysa kardır. Mesela bu yazıyı ikindi vaktinde okuyan birisi için İkindi namazı önemlidir, ancak şu an ölen biri için akşam namazını kılmasına gerek kalmamıştır. Kıldığımız son namaz, yaptığımız son iyilik, güldürdüğümüz son yüz.. bunların hepsi her şeyin sonu olabilir.
Peki cüretkar bir şekilde yarına ertelediğimiz, on yıllar sonrasına hayalini kurduğumuz hayaller ya da yine cüretkar şekilde kolayca geçirdiğimiz namazlar, ibadetler, ameller?
Ölümün bu kadar yakında olduğunu bilmeden çok cüretkar bir şekilde yaşıyoruz şu hayatı. Mesela şu dakikalarda ölen birisi için bundan sonra ibadet yok dedik ya? Peki ölmeyen kişi için neden ibadet yok? Ölmeyen neyine güveniyor da bu ibadetlerine dikkat etmiyor. Görünen hakikat o ki “ölüler namaz kılmaz”, o zaman olayın biraz felsefesini yaparsak “namaz kılmayan ölüdür” diyebiliri. Gerçekten namazsız insan ölü müdür? diye düşündüğümüzde mantıksal olarak çok rahat ‘ölüdür’ diyebiliriz. Bir de şöyle bakalım; insan, niçin yaratılmıştır? “Allah’a kulluk etmek” için “kulluk” nedir? “Allah’ın emir ve yasaklarına uymak” O halde insan kulluk için yaşar, yaşamalı! Bugün kulluğa engel tek şey yaşamın sonlanması yani ölümdür.
Ölüler, kulluğunu ya tamamlamıştır ya da ziyan etmiştir.
Kulluğumuzu tamamlamaya ne kadar gayretliyiz? Kulluk yapma, kulluğumuzu tamamlama noktasında var mı bir gayretimiz? Bugün ibadetlerini yerine getirme gayretinde olanlar kulluğunu tamamlamaya gayret edenlerdir. Şüphesiz Allah, gayreti olanların kulluğunu tamamlar. Zira Allah mutluk güç, af ve muhabbet sahibidir.
Rabbim kısacık ömür yolculuğumuzun nerede biteceğini bilmediğimiz son durağına kadar kulluk gayreti ile ibadetlerini yerine getirenlerden eylesin bizleri. Bir gün namaza olan ihtiyacımız kalmayana dek namazla yaşayanlardan eylesin.
18.03.2023
Ubeydullah GÖKTEKİN
Hep Düşünür Bazen Yazar
Son Yorumlar