0

İki bayram …

Bugün iki bayramı birden yaşıyoruz. Uzun zamandır ilk kez bayramın ilk günü Cuma gününe denk geldi, Hem Cuma bayramımız, hemde Kurban bayramımız mübarek olsun sevgili dostlar.

Bugün Kurban Bayramı ve Cuma Bayramı namazını ilçemin güzide camisi, en büyük camisi olan Sarayburnu Camii’nde kıldım. Aslında Bayramları köye gitmeyi, Bayram namazını köyümdeki camimizde kılmayı çok arzuluyordum ancak belirli sebeplerden dolayı bu bayram köye gidemedik. O sebepten dolayı Bayram namazını mahallemizde bulunan İlçemizin ve Karadeniz Bölgemizin en büyük taş camisi olan Sarayburnu Camiisinde kıldık.

Sarayburnu Camii hakkında ayrıntılı bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz…

Sarayburnu Camii:

Kanunî Sultan Süleyman, ölen oğlu adına baş mimar, “Mimar   Sinan’a”  “Şehzadebaşı” adıyla bir Câmi yaptırmış.  Osmanlı’nın ihtişamlı câmilerinden olan bu esere Mimar Sinan “Çıraklık eserimdir.” demiştir.

Şu anda İstanbul’da Saraçhanede Büyükşehir Belediye Sarayı’nın karşısında bulunan bu eser bir ziyaret yeridir. Bu şaheserin şimdi Karadeniz sahilinin şirin ilçesi Bulancak’ta tüm güzellik ve cazibesiyle tamamlanmak üzere yapımı sürmektedir.

1987 yılında başta Vali Bey olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelen kurumların temsilcileri ve de yoğun halk katılımı ile temeli atılmıştır. Zemin etüdü yapılmasının ardından başlanılan proje kapsamında câminin yalnız temeline 80 ton demir, 5000M3 çakıl ve kum harcanmıştır.  Su basmanı seviyesinden sonra, kendi imkan ve ekipmanlarıyla çalıştırılan taş ocağından çıkarılan sarı renkli taşlarla duvarlar örülmeye başlanmış ve şu anda minareler, son cemaat yeri ve işlemeleri yapılacak doğu kapısı dışında taş işçiliği tamamlanmıştır.

Taşları kendi ocaklarından bloklar halinde çıkarılıp, kendi araçları ile getirilerek yine kendi mermer tezgahlarında biçilip elinde işleyen ustalara verilmekte, onlarda ölçü ve şablonlara uygun ellerindeki aletlerle işleyip, duvar ustasına sevk etmekteler.

*** Şu an; dışarıdan görünen gövde ile iç kısımda nakış işleri tamamlanmış,vitray pencereler tamamlanmak üzeredir. Avize zincirleri ile elektrik kabloları bitirilmiştir. Mermer Mihrap yerleşirilmiş, Müezzinlik ile Divriği Ulu Cami Taç Kapısı çalışmaları devam etmektedir. İki adet minare, kuzey mermer kapı, ahşap pencereler, kürsü ile taban halı döşeme çalışmaları ile caminin yapımı sürdürülmektedir.

Duvar Kalınlığı…………: 130 cm
Duvar Yüksekliği………..: 16 m
Kubbe yüksekliği………..: 38 m
Kubbe Çapı……………..: 19,10 m
Minare Yüksekliği……….: 50 m
2 Adet (Çift) şerefeli
Toplam Alan……………: 8000 m2
Caminin Kapalı Alanı……: 2268 m2
Son Cemaat Mahalli Alan………320 m2

*Cami hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizin tüm sayfalarını gezebilirsiniz.

İstanbul’daki büyük camilerimizde kemer taşları caminin gövde taşlarından olup daha sonra boya ile kırmızı renkli olarak gösterilmiştir. Ancak Bulancak Sarayburnu Camii’nde ise kırmızı renkli kemer taşları doğal “KIRMIZI TAŞTAN” yapılmıştır.

Ayrıca Şehzadebaşı Camii ile diğer camilerde “Mukarnas” denilen geometrik süslemeler alçıdan yapılmış olup Bulancak Sarayburnu Camii’nde mukarnaslar tamamen taştan yapılarak kalıcılığı sağlanmıştır.