0

Hiç Su’yu merak ettiniz mi?

Yaşamımız boyunca hayatımızın her aşamasında suyu kullanırız. İçmek için, temizleyici olarak, söndürücü olarak, bitkileri büyütmek için falan filan… Suyun kullanım alanlarını böyle uzatabiliriz. Peki nedir Su? Suyu bu kadar farklı kılan nedir?

Bir su molekülü iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşmuştur. Bilim adamları dünya’da 1,4 milyar km³ su olduğunu söylemektedir.

Malum Jeolojiyle ilginenince Hidroloji’yle de ilgilenmeden olmuyor.

Suyun Sırlarını maddeler halinde kısaca sıralayalım ;

1) Bilinen tüm sıvılar, ısıları düştükçe büzüşür, hacim kaybeder. Ancak Su ısı kaybettikçe büyür, hacmi artar ve hafifleşir. Bu olay da denizlerdeki, göllerdeki suların donmamasını sağlar…

2) Suyun termal kapasitesini yani suyun ısısını artırmak için gereken ısı miktarı bilinen diğer sıvıların çok büyük bir bölümünden daha yüksektir. Bunun sonucunda da vücudumuzun ısısını 37,5 derecede sabit tutmak kolaylaşıyor. Mesela eğer vücüdumuzun %70’i su değilde, alkolden oluşsaydı, vüdumuzun sıcaklığını 10 derece artıracak bir hareket 20 derece artıracaktı ki bu da çok vahimdir.

3) Suyun termal iletkenliği,yani ısıyı iletebilme özelliği çok yüksektir. Yani bilinen herhangi bir sıvıdan en az dört kat daha yüksektir. Buzun ve karın ise termal iletkenlikleri daha yüksektir. Yani buz havada ki soğuğu alt tabakasına daha az iletir. Sonuçta ise dışarıda hava -55 derece bile olsa denizlerde buzlanma 1-2 metreyi geçmez, denizin altındaki hayat da devam eder.

4) Su oldukça yüksek yüzey gerilimine sahiptir. Bu gerilimin önemli etkilerinden birisi ise kayaların parçalanmasıdır. Kaya çatlaklarının arasına giren su, ısı kaybına uğrayıp donduktan sonra genleşir ve kayalara bir gerilim uygular ve kayaları çatlaklarından parçalar ki bu da toprak oluşumu için bir veli nimettir.

5) Su neredeyese bütün kimyasal reaksiyonları hızlandırır. Suyun reaksiyona girme düzeyi hem biyolojik hemde jeolojik anlamda tam istenilen seviyededir.

Bilimsel sebepleri böyle sıralamaya çalıştım. Peki şimdi

Su kaybının insan vücuduna etkilerini inceleyelim

  • %1: Susuzluk hissi, ısı düzeninin bozulması, performans azalması
  • %3: Vücut ısı düzenin iyice bozulması, aşırı susuzluk hissi,
  • %4: Fiziksel performansın %20-30 düşmesi
  • %5: Baş ağrısı, yorgunluk
  • %6: Halsizlik, titreme
  • %7: Fiziksel aktivite sürerse bayılma
  • %10: Bilinç kaybı
  • %11: Olası ölüm
  • %11: Vücut direçsizliği, ölüm, aksaklıklar oluşur
  • %12: %95 ölüm

Bu kadar değerli olan suyumuzun önemini bilelim, lütfen sularımızı boşa akıtmayalım.

Bu bilgileri bizimle paylaşan A.Ferhat BAYRAM hocamıza teşekkür ederiz.