0

Yokluk, varlığın eksikliğidir

“Her şeyden çift çift yarattık; olur ki düşünüp ibret ve öğüt alırsınız.” (Zariyat, 49) 

Gece-gündüz, yaz-kış, acı-tatlı, var-yok, yorgunluk-dinginlik, Habil-Kabil..

Sayısız çoğaltılabiliriz bu zıt kavramlı kelimeleri.. Dünya yaratıldığı günden bu yana zıt kavramların ilişkisiyle süre gelmiştir. Tüm zıtlıklar birbirini takip ederek evrenin döngüsünü oluşturmaktadır. Yine bu zıtlıklar insan hayatında “imtihan” gibi yaratılış amacımız olan hakikati hatırlatıyor bizlere. Bugün yaşadığımız tüm duygu ve anlar aslında bizler için içindeki durumu doğru anlayıp şükretmemiz için geçici anlardır. Hiç bir durum sonsuz olmadığı gibi her durumun insana bir geliş amacı bulunmaktadır. Bugün gecenin varlığından bahsedebilmek için gündüze ihtiyaç var. Yine yazdan bahsedebilmek için kışın varlığını iman etmiş olmak gerek. Eğer yorulduğumuzu ve yorgunluğumuzu düşünüyorsak aslında bir önceki durum dinginlik durumudur. Yani dinginliğin eksikliğidir yorgunluk.

Bizler eksiklikler gelmeden varlıkların kıymetini çok iyi bilmemiz gerek. Bugün yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi varlığın yegane sahibi Allah, her şeyi çift yarattığını ve düşünüp ibret ve öğüt almamız gerektiğini vurguluyor bizlere.

Bugün Habil’i anlamak için Kabil’in varlığına şahit olmak gerek. Kabil olmasaydı Habil’in belki de kıymetini bilmeyecekti. Habil’i habil yapan en önemli olgu Kabil’in kendisidir. Eğer Kabiller olmasaydı Habil olmak neye yarardı. Yine bu örneğe günah-sevap ilişkisini de ekleyebiliriz. Bugün sevap olayı, günahın eksik kalmasıdır, eksikliğidir diyebiliriz. Yani günahtan uzak kalma gayreti sevaba yaklaştırır. Yine sevgi ve nefret iki zıt duygu. Nefretin olduğu yerde sevgi, sevginin olduğu yerde nefret olmaz. Yani zıtlıklar beraber olamaz ama birbirinden ayrı da yapamazlar.

Yine ölüm ve yaşam bu hayattaki en önemli zıtlıktır. Ölümün eksikliğidir yaşam ve yaşam eksik kaldığında ölüm var olmuş demektir. O halde yaşamın değerini de ölüm gelmeden iyi okumak gerekir.

“Zıtlar arası ahenk, af ve günah yarışta; Bütün zıtlar kavgada, bütün zıtlar barışta…”

Necip Fazıl Kısakürek

Zıt kavramlar en az diğeri kadar önemlidir. Bugün gece, yorgunluk, kış, ekşi gibi olumsuzluk yüklü kavramlar ne kadar kötü gibi görünse de Allah burada kulunun nasıl davrandığını bu duygulara davranış şeklimizi merak ediyor. Allah’ın kullarına verdiği irade neticesinde bu zıtlıkların oluşturduğu bütünü iyi tefekkür eder ve ardında saklanmış sırları tahlil edebilme becerisine sahip olmalı. Yaşamı boyunca kendine verilmiş iradeyle bu zıtlıkları yaşayacak? Peki kim kazanacak? İşte bu arada en çok hangi duygumuzu beslersek o kazanacak. Gün sonunda büyük tabloda Hak, Batıla galip gelecek. Şüphesiz bu Allah’ın vaadi.

Tüm hallerimizin ve duygularımızın sahibi ve şahidi bizleri tüm duygularımızdan emin eylesin, tezatların içerisine gizlenmiş rahmeti anlamamıza vesile olsun.

Şimdi düşünelim hayatımızda ki zıtlıkları. Hangi nimetin eksikliği ile imtihan oluyoruz?

Kış gelmeden yazın, gece olmadan gündüzün, yaşlılık gelmeden gençliğin, hastalık gelmeden sağlığın, ölüm gelmeden yaşamın kıymetini bilen, hakkını verenlerden olmak dileğiyle.

7.4.2023

Ubeydullah Göktekin

Hep Düşünür Bazen Yazar